3D Skrivare en evolutionisk revolution

3D Skrivare en evolutionisk revolution

Allt eftersom tekniken avanceras och nätet växer så bildas det skapare som har en skön förmåga till nytänkande..

3D skrivare har precis börjat sin första fas att bli publikt och kommer bli en stark kandidat till fritt tänkande och delande av information. Det tar den till och med till oanade ”i verkliga livet” händelser då det är någonting man kan kopiera och verkligen bokstavligt talat… ta i.


  1. Vad är och hur fungerar en 3D-Skrivare ?
  2. Vad kostar en 3D-skrivare ?
  3. Vad behöver jag för programvara ?

 

 

1. Vad är och hur fungerar en 3D-skrivare?

En 3D-skrivare har faktiskt funnits sen en ganska lång tid tillbaka (runt 30 år), men har aldrig blivit en konsumentarisk del i oss vanliga människors ögon, utan har istället  förbisetts och hamnat i händerna på större företag som reproducerat och tillverkat prylar i dessa 3D skrivare åt oss.

Idag behöver du inte ens äga en 3d skrivare för att dra nytta av detta nyskapande då flera olika företag såsom http://www.shapeways.com/  eller http://www.sculpteo.com/en/ skickar dig dina 3d-projekt färdiga och paketerade, eller t.o.m agerar som återförsäljare åt dig.

HP släppte tillsammans med Stratasys en färg och en monochrome 3D printer i Europa, men dock till ett föga högt pris, runt 117 530 svenska Kr.

Men på senare år har en modern subkultur så kallade ”makers” rörelser tagit fart runt om i världen, med en vision om fria skapelser och det är tack vare dessa rörelser och hackerspace’s det har tillverkats ”open source” 3d-skrivare som kan skriva ut plastföremål och samtidigt har förmågan att replikera sina egna delar vilket gör att 3d skrivare kan säljas till ett fullständigt acceptabelt pris, till vem som helst.

Tekniken är ju helt superb och man förstår verkligen vad människan och tekniken tillsammans gör för oss vanliga människor, det är en riktigt skön känsla att kunna se folk som har åsikter om fri information ta sin del i det hela och dela ut det till människor istället för att låsa det till större företag som köper upp allt för att pressa in så mycket pengar som möjligt till sin egen fördel.

Man blir ju lite orolig över Henrik Pontén när man läser på om dessa makabra apparater,  då kopiering tagit sig till en härlig ny hand till hand revolution, och han kommer få fullt upp att terrorisera och leta efter riktiga människor denna gång istället för torrenter.

Stackarn..

 

Tillbax till början på denna blogg

2. Vad kostar det?

En 3D printer från HP + Stratasys kostar runt 118 tusen kronor,  men eftersom några snillrika människor med hjärta för skapelser och delning av saker så började ett projekt som kallas RepRap, Det gick ut på att skapa en 3D printer som kunde reproducera sina egna delar och därför bli så billig som möjligt men helst gratis. Du kan själv joina deras community på reprap.org för att diskutera och dela med dig om vad du tycker.

RepRap från Adrian Bowyer hos Vimeo.

 

Det finns också företag som tillverkat färdigmonterade reprap-varianter och säljer dessa till förmånliga priser, Makerbot industries säljer t.e.x. en Makerbot Thing O Matic för runt 8000 svenska kr vilket är runt 110 000kr mindre än från ett kommersiellt företag idag.

Andra återförsäljare:

Tillbax till början på denna blogg

3. Vad behöver man för programvara?

Nästan alla 3D skrivare klarar av STL fomat , vilket betyder att ett CAD program är att föredra, det finns många program ute och en av dom populäraste är nog Autocad som tyvärr inte håller sig till open source. Sen finns det Google ‘s lösning SketchUp som är ett utomordentligt 3d modellerings-verktyg.

Annars finns det ett annat sätt att hitta .cad filer som torrenter hos piratebay.org där dom enligt sin blogg gått in i en ny evolution och piratiserar sig IRL!

 

Tillbax till början på denna blogg

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>