Det finns mer än datorvirus som är skadligt för din dator, hur gör du?

Det finns mer än datorvirus som är skadligt för din dator, hur gör du?

Datorvirus

Datorvirus är ett program som sprider ut sig genom att lägga kopior av sig själv inuti andra program, när dessa infekterade program startas kan viruset spridas ytterligare och starta sin process som viruset huvudsakligen var tillverkad för.

Idag finns inte samma utsträckning av just datorvirus som fanns för några år sen, nu för tiden programeras det mest trojanska hästar som har sin kod inskriven i olika typer av dokument och utnyttjar den skadliga koden till att göra sin orsak.

Skälet varför datorvirus har flyttat in och gömt sin skadliga kod bakom dokument är på grund av alla nya rättigheter som uppstår när användare vill installera ett nytt program.

Majoriteten av dagens virus är skrivna för Windows, orsakerna är nog att Windows aldrig haft några riktiga begränsningar och windows-användare är vana att ladda ner och installera program genom att bara klicka vidare.

Ett virus behandlas bäst med ett antivirusprogram som tex:

Panda Cloud Antivirus – Ett fullständigt lysande antivirus som arbet i molnet, gratis!

*Erbjudande på komplett skydd fram till 15 februari på Panda antivirus. Klicka här!

 

Spyware / Adware

I program (oftast gratisprogram) du som datoranvändare laddar ner så finns det lagliga metoder från programtillverkarna att infektera din dator med spyware eller adware, oftast är detta skrivet i användarvillkoren (vilket en vanlig användare aldrig läser igenom) och ibland måste du bocka för en fråga under installationen om detta.

Spyware samlar in statistik och analyser från ditt datoranvändande och påverkar inte dig direkt, men kan ta upp en del del datorprestanda om du har en äldre dator eller inte rensat ditt system på länge. Oftast sparas en textfil på din dator som analyserar ditt användande och samlar information till hur reklam ska visas genom till exempel reklamer eller banners när du besöker internet.

Det finns också allvarliga typer av spyware som kan samla in lösenord, kreditkortsnummer eller i vissa fall känsliga dokument.

Addware är annonsprogram som installerats på samma sätt som spyware men i detta fall visas reklamen på din dator, oftast kan reklamen visas dolt vilket ändå innebär intäkter till upphovsmannen av programmet.

Spyware/Adware behandlas med ett antispyware:

Spybot search and destroy – Mitt första val när det gäller spyware. 
Addaware


Phising

Phishing är liknande spam fast med ett budskap att nånting är fel på till exempel ditt bankkonto och du uppmanas klicka på en länk som skickar dig till en falsk sida som liknar din egen bank för att logga in och ändra något.

På detta sätt får dom tag på dina användaruppgifter och  kan därmed utnyttja dina tillgångar eller kontokortsnummer.

Ett sätt att undvika phising är att totalt ignorera support-meddelanden från din bank i din e-post, behandla dessa precis som du behandlar spam, om du själv inte precis har registrerat dig på nått företags hemsida förstås.

 

 

 

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>